Tunggakan cukai RM45 juta: 505 kena sekatan perjalanan

cukai-pendapatan

Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Sabah mengenakan sekatan perjalanan kepada 505 individu termasuk pengarah syarikat dari negeri ini kerana gagal menjelaskan tunggakan cukai berjumlah RM45 juta.

Lembaga Hasil Dalam Negeri Sabah mengenakan sekatan perjalanan kepada 505 individu termasuk pengarah syarikat dari negeri ini kerana gagal menjelaskan tunggakan cukai berjumlah RM45 juta.

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Hasil Dalam Negeri, Datuk Seri Sabin Samitah berkata, daripada jumlah tersebut seramai 10 individu dan pengarah syarikat yang dikenakan sekatan itu berasal dari Daerah Keningau melibatkan tunggakan cukai sebanyak RM0.3 juta.

“Ini adalah satu jumlah yang besar (individu dikenakan sekatan perjalanan ke luar negara). Ia berpunca daripada tahap kesedaran mereka (pembayar cukai) yang masih rendah. Namun ada juga dalam kalangan mereka sememangnya ingin mengambil kesempatan dan mengambil keputusan sengaja tidak mahu membayar cukai.

“Bagi mereka yang tidak mahu membayar cukai, LHDN akan mengambil tindakan tegas,” katanya kepada pemberita pada Majlis Serah Tugas Pengarah LHDN Cawangan Keningau di sini, hari ini.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.