Apa itu RPGT? Apa itu CKHT?

download

Dilaksanakan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) adalah cukai yang dikenakan ke atas keuntungan dari pelupusan hartanah. Pendek kata, cukai ke atas keuntungan bersih seseorang apabila seseorang menjual harta tanah.

Ia juga dikenakan ke atas pelupusan saham dalam syarikat, di mana 75 peratus aset ketara berada dalam hartanah, seperti Syarikat Harta Tanah (RPC).

CKHT/RPGT mula diperkenalkan pada 1976 di bawah Akta Cukai Keuntungan Harta Tanah 1976. Ia digantung buat sementara waktu antara April 2007 dan Disember 2009, sebelum ia diperkenalkan semula pada tahun 2010.

Kadar yang perlu dibayar bergantung pada entiti yang mana CKHT/RPGT dikenakan dan tempoh pemegangan harta itu. Tempoh pegangan adalah berdasarkan tarikh menandatangani Perjanjian Jual Beli dan tarikh pelupusan.

Oleh itu, warganegara Malaysia atau pemastautin tetap yang melupuskan harta mereka dalam tempoh lima tahun pertama memperolehnya adalah tertakluk kepada CKHT/RPGT. Dan, dengan kadar CKHT/RPGT baru yang diumumkan dalam Belanjawan 2019, rakyat Malaysia kini akan dikenakan cukai lima peratus dalam cukai harta selepas tahun kelima, yang mana ia pernah menjadi sifar peratus.

Bukan warganegara dan syarikat di pihak lain akan dikenakan 10 peratus CKHT/RPGT apabila mereka melupuskan harta mereka selepas lebih daripada lima tahun untuk membelinya.

Akta Cukai Keuntungan Harta Tanah
Di mana Vendor Dan Pembeli Mesti Mendedahkan Butiran Transaksi Kepada LHDN
rpgt

Bagaimana pengiraan CKHT/RPGT?

Untuk mengetahui jumlah yang perlu dibayar untuk cukai ini, penting bagi seseorang mengetahui keuntungan yang boleh dikenakan cukai – yang pada dasarnya adalah jumlah yang diperoleh selepas menolak harga pelupusan hartanah dari harga pembeliannya.

Perlu diingat bahawa individu hanya boleh dikenakan cukai ke atas keuntungan modal bersih yang positif yang jumlahnya hanya selepas menolak harga pelupusan dengan harga belian dan pelbagai caj, seperti yuran guaman, yuran pentadbiran, caj iklan dan duti setem.

Keuntungan yang dicas bersih akan didarabkan kepada kadar CKHT/RPGT yang berkenaan.

Bagaimana untuk memfailkan bayaran CKHT/RPGT

  1. Isikan Borang Pelupusan Hartanah (CKHT1A). Melampirkan Perjanjian Jual Beli dan dokumen lain yang menyokong potongan yang dirancang oleh CKHT/RPGT.
  2. Mereka yang memohon pengecualian cukai juga harus mengisi Pemberitahuan di bawah Seksyen 27 RPGTA 1976 (CKHT3).
  3. Memastikan pembeli mengisi borang Perolehan Harta Tanah (CKHT4), yang harus disertakan dengan salinan Perjanjian Jual Beli.
  4. Mengemukakan borang dan dokumen sokongan lain ke LHDN terdekat cawangan dalam masa 60 hari.
Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s